Genel Haberler
MANEVİ DEĞERLERE SALDIRIYI KINIYORUZ
KKTC Milli Eğitim Bakanlığı; okullarda bulunan öğrencilerin, özgürlük, demokrasi, barış, sorgulayan, kendini tanıyan, yardımlaşmayı seven, insana ve çevreye duyarlı, uzlaşma kültürüne sahip, Türkiye ile iyi ilişkiler kuran, empati, hoşgörü, sevgi ve saygı duygularına sahip, millî, manevi ve ahlaki değerlerle yoğrulmuş bir gençlik olarak yetişmelerini yayımladığı temel politika, strateji, program ve hedefleri arasına koymuştur. (http://www.mebnet.net/sit…/default/files/yasalar/17-1986.pdf / Madde 17: Ulusal Ahlak ve Kültürün Geliştirilmesi 17. Eğitimin her basamağında ve her türlü eğitim etkinliğinde, Türk ulusunun ahlak ve kültürünün korunup geliştirilmesine ve benimsenmiş ahlaki, manevi ve kültürel değerlerin öğretilmesine önem verilir.)
Bu hedeflere ulaşmada Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi’nin önemi ise inkar edilemeyecek bir gerçektir. Malumdur ki okullarda "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi" dersinin zorunlu olarak verilmesi, "öğrencilerin dindarlaştırılması" anlamına gelmez, olsa olsa öğrencinin içinde yaşadığı toplumun büyük çoğunluğunun inanç biçimini bilmesi ve tanıması anlamına gelir. Aynı şekilde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sadece İslam dinini değil, diğer dinleri de inceleme konusu yapmaktadır. Ayrıca ders içeriğinde dini uygulamalar yapılmaktan ziyade dini bilgilere yönelik bir anlatım vardır. Dolayısıyla aslında hangi dinden olursa olsun, hiçbir kimseye bir dine ait ibadet ve ritüellerine uymaya zorlama gibi bir durum söz konusu değildir.
Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanı Sayın Cemal ÖZYİĞİT, ilk olarak 06. 04. 2018 tarihinde KKTC yazılı ve görsel medyasında çıkan haberlerde (https://www.havadiskibris.com/din-dersi-secmeli/) ‘Zorunlu din dersi konusunda adım atarak orta öğrenimde seçmeli ders kapsamına alınacağını’ ifade etmiş, son olarak da 09. 08. 2018 tarihinde ilgili daire müdürü tarafından yapılan ve basına yansıyan yönüyle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi kesin olarak seçmeli hale getirilmiştir. Hali hazırda yetersiz ve gereğine uygun şekilde verilmeyen bu dersi makul bir düzeye getirmek yerine, zamanla ortadan kaldırma çalışmalarının kabul edilemez olduğunu daha önceki açıklamalarımızda vurgulamış olmakla beraber “Halkın din eğitimi taleplerinin dikkate alınması, verilecek eğitimin devlet eliyle ve kontrolüyle yapılması, din eğitiminin merdiven altı yasal olmayan ortamlara kaymaması ve toplumda doğru bir din anlayışının yerleşmesi ve yanlış zihniyet algılarının giderilmesi adına Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin konumu büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda bu dersin zorunlu dersler arasında kalması zorunluluktur.” Açıklamasında bulunmuştuk. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin seçmeli olarak okutulmasına gerekçe olarak “yabancı öğrencilerin fazlalığı”nın gösterilmesi komik ve bir o kadar mantıksız bir gerekçedir. Bakanlık web sitesine yayınlanan istatistikler dikkate alındığında orta öğretimde her 100 öğrenciden 4’ü, yani her sınıfta ortalama 1 öğrencinin yabancı olduğu görülmektedir. Bu noktada yapılması gereken en mantıklı ve akılcı tutum bu dersi seçmeli ders haline getirmek değil; sayıları en ada genelindeki okullarımızda 100’ü geçmeyecek yabancı öğrencilere yönelik zorunlu din dersi yerine ailelerinin de onayı alınarak ve bakanlık ve okul ile istişare ile neticelendirilecek kendi irade ve isteklerine göre farklı bir dersi (yunanca, fransızca vs.) seçmelerinin sağlanmasıdır. Bu itibarla öne sürülen gerekçe tamamen safsata olduğu açık ve nettir. Komşumuz Güney Kıbrısta, okullarda din eğitimi okul öncesi eğitim kurumlarında başlayıp tüm ilk orta ve lise eğitiminde zorunlu ders olarak müfredatta iken hiç böyle saçma gerekçeler güneyde konu olmamıştır. Bu bağlamda yine bakanlığımız tarafında okullarımızda “Yunanca” derslerinin güçlendirileceği ifade edilmiştir. Yine güneyde bu bağlamda Türkçe dersinin desteklenmesi de gündeme gelmemiştir.
Sonuç olarak siyasal ve ideolojik ihtiraslar uğruna manevi değerlerimize yapılan açık ve acımasız bir saldırıyı açıkça kınıyor ve KIBTES olarak derhal bu yanlıştan dönülmesi yönünde ivedi olarak kararlar üretilmesini salık veriyoruz.
KIBTES YÖNETİM KURULU